Byggmaskiner i rymden

Att världen numera är full av robotar, är det nog ingen som har missat. Robotar börjar till och med ersätta mänsklig kontakt, vilket har skapat en het debatt runt om i världen. Dock är robotar på byggfronten något som förmodligen uppskattas av många. Dessa robotar har till exempel skapats i samband med rymdforskningen för att bygga baser på andra planeter eller på månen. Både den japanska rymdstyrelsen och den amerikanska, har påbörjat projekt som innefattar att skapa byggmaskinsrobotar som ska bygga hus i rymden. Detta kräver givetvis en annan teknik såsom A4CSEL. Liknande maskiner har redan använts på avstånd för att bygga dammar och andra svåra projekt, men nu ska man alltså tillämpa detta ute i rymden också.

Så styrs robotmaskinerna

Självklart sitter det inte byggjobbare på månen och gräver med grävskopor när detta ska ske. Istället sköts maskinerna på avstånd från en pekplatta, men de ska vidareutvecklas så att de ska bli helt och hållet autonoma och arbeta självständigt med hjälp av digital teknik. Dessa maskiner får absolut inte vara lika tunga som jordens byggmaskiner, utan den ultralätta vikten är av stor betydelse, inte bara för att fungera bra på månen men också för att kunna transporters dit. Dessutom bidrar avståndet till att man reser i tiden till vissa himlakroppar, vilket gör ett synkroniserat arbete omöjligt. Hur detta kommer att gå ska bli ordentligt spännande, och kanske det förutom baser också kommer att kunna bli vanliga fastigheter på månen som gör att vi kan använda https://tessin.se för att investera i dessa och kanske flytta dit?

Förmodligen inte…

Dock är syftet faktiskt att kolonialisera månen, hur knäppt och orealistiskt man än tycker det må vara.

Är detta ett realistiskt projekt?

När japanska och amerikanska rymdstyrelser har fått en idé så ger de inte upp i första taget. Bygget ska vara klart år 2030 och detta ska även involvera andra rymdstyrelser såsom Esa och Rosatom. Även om detta lyckas så är frågan vad man får ut av det förutom att ha en rymdbas närvarande.

Dock är idén av autonoma byggmaskiner ingen dum idé, då det går att bygga saker på ett flertal ställen i världen där förhållanden annars är svåra, utan att nödvändigtvis vara på plats. Det är också bra att ha månen som en mellanlandningsstation när man ska ge sig ut i resten av rymden för att utforska saker och ting. Men tanken att plantera sig på månen när vi inte ens klarar av att ta hand om vår egen planet, är kanske något att fundera över.

Hur som helst går tekniken alltid framåt och kommer förmodligen att göra det så länge det finns människor på jorden. När dessa sedan flyttar till månen så kanske det upphör…

Det kan dock bara framtiden utvisa.

Leave a Reply

mts_best