Lyftkranar

En lyftkran används för att lyfta och sänka alla möjliga sorts byggmaterial. Maskinen är ofta enormt stor, hög och bistår med de tynga och svåra lyften vid byggen och reparationer överallt. En lyftkran är försedd med stålvajrar och taljor och är oftast temporär på arbetsplatsen. De sätts ihop på plats och är fastsatta i marken eller på en mobil plattform. De finns oftast på alla typer av byggarbetsplatser som ett välbehövligt hjälpmedel vid konstruktioner och uppbyggandet inom verkstadsindustrin. En lyftkran styrs på olika sätt, antingen med hjälp av en handkontroll eller från hytten på kranen.

Lyftkranar är till oerhörd hjälp

Lyftkranar är oumbärliga för projekt av olika slag, exempelvis vid konstruktioner, skogsarbete och bärgningar av stora fordon. De förenklar arbetet avsevärt och är till mycket stor hjälp eftersom de material och fordon som lyfts är alldeles för stora och tunga att förflytta på annat sätt. Det är dock så att stölder förekommer, vilket är olyckligt. Eftersom lyftkranar har ett högt värde på grund av deras storlek, användningsområde och material av metall har det funnits flera fall där de blivit stulna. Då har lyftkranen monterats ner och beslagtagits vid obevakade områden såsom vid skogsarbete till exempel. De används senare ofta i kriminella syften av tjuvarna, som ett sätt att stjäla andra stora fordon eller tungt material.

Lyftkranar används till mycket

Det finns många olika typer av lyftkranar. Historiskt var lyftkranarna tillverkade av trä och de användes redan under antiken för byggnationen av de stora katedralerna och byggnaderna som finns kvar än idag. Idag är de två vanligaste varianterna mobilkranen och tornkranen. Mobilkranen är byggd av en teleskopisk bom i stål eller järn och är fastsatt på en platta. De drivs av motorer eller hydraulcylindrar. Tornkranar är en modernare modell som är en typ av självbalanserande kran, den har den bästa förmågan när det kommer till lasthöjd och lastförmåga och används vid konstruktioner av stora byggnader. Eftersom lyftkranar är dyra att underhålla är det en fördel att det erbjuds större mobillån idag, om något skulle gå sönder. Det finns kranar som används för specifika ändamål, exempelvis lastbilskranar, containerkranar, portalkranar och pontonkranar.

Leave a Reply

mts_best