Reparera en byggmaskin

 

En byggmaskin som går sönder kan ställa till med stora problem i planeringen. Det är inte bara tidsplanen som försinkas när det blir ett avbrott i byggandet. Det kan också skjuta stort i budgeten eftersom en byggmaskin är en dyr investering. Därför är det av största vikt att en trasig byggmaskin repareras så snabbt och billigt som möjligt. För att få en smärtfri reparation finns det några inledande åtgärder som varje maskinägare kan vidta. Det sparar tid och pengar när du slipper ägna dig åt onödiga detaljer.

turner turning on the drill in a workshop

Innan du påbörjar en reparation bör du kolla upp om du har en garanti. Om du har köpt din byggmaskin från en auktoriserad återförsäljare har du i regel rätt att få din skada reparerad så länge du kan visa att den har uppkommit utan att du har varit oaktsam. En ny byggmaskin ska inte råka ut för slitskador redan inom ett år efter inköp och det gör att du som har en garanti ofta kan få den reparerad utan extra kostnad. Även om du har köpt den begagnad kan det ibland finnas tid kvar på garantin.

Kostnaden för din reparation beror helt på vilken skada som har uppkommit på byggmaskinen. Om det är en enkel punktering på ett däck kostar det inte mer än ett par timmars arbetstid. Om det däremot är motorn som har skurit sig kan du behöva betala tusentals kronor – och i vissa fall är det billigare att skrota hela byggmaskinen. Se därför till att göra en noggrann felsökning för att fastställa vad som behöver göras.

Nästa fråga är om skadan på din byggmaskin går att ordna på egen hand. Här får du själv göra en bedömning huruvida du är kompetent nog till att utföra reparationen. Det kan spara dig pengar eftersom du slipper betala timlön till en anlitad mekaniker, men du bör ha i åtanke att ett misslyckat ingrepp kan ha negativa efterverkningar under lång tid framöver. Om du är osäker på vad som krävs är det ofta bättre att lämna över arbetet till en professionell mekaniker eftersom du då kan vara säker på att din byggmaskin lämnas tillbaka i bra skick. Då sparar du pengar och kan lägga dem på andra saker, som en ny altan eller nya utemöbler.

Leave a Reply

mts_best