Hyra eller köpa byggmaskin?

 

När du står inför ett stort bygge behöver du sannolikt använda dig av en byggmaskin. Oavsett om du ska gräva ett dike eller bygga ett hus brukar byggmaskinerna vara en grundläggande del i arbetet. Det finns byggmaskiner av många olika slag och alla har sin egen nisch. När du behöver en byggmaskin ställs du därför inför valet att hyra eller att köpa maskinen. Det finns för- och nackdelar med båda valen som du noggrant bör kontrollera innan du fattar ditt beslut.

Att köpa en byggmaskin är en rejäl investering. Priserna varierar beroende på vad det är för typ av maskin som du har tänkt köpa liksom vilket skick den befinner sig i, men du får i regel räkna med att betala tiotusentals kronor – och ofta ännu mer än så. Alla företag eller privatpersoner har inte råd med en sådan utgift. Då kan det vara bättre att hyra en byggmaskin. Det finns gott om företag som hyr ut maskiner och ser till att du får använda dem under tiden som du behöver dem.

Tzama02Med en långsiktig planering blir det enklare att veta om det är mer prisvärt att hyra eller köpa maskinen. Om du vet att du ska använda din maskin regelbundet under många år framöver kan det vara värt att betala den stora summan direkt och spara in den över tid. Om ditt jobb istället är av engångskaraktär är det nästan alltid bättre att hyra din byggmaskin istället. I vissa fall går det också att låna den av vänliga grannar eller vänner som har gjort ett liknande jobb förut.

Om du har ett företag som exempelvis ett lantbruk kan dina byggmaskiner ofta räknas som utgifter för firman. Det gör att du har rätt att köpa maskinerna momsfritt eftersom du använder dem till att investera i företaget. Det gäller förstås endast om ditt projekt rör ditt företag på ett direkt sätt. Det är inte tillåtet att köpa byggmaskiner genom företaget om du endast har planerat att bygga på din privata egendom. Det kan ändå vara värt att kolla upp potentiella avdrag innan du gör ditt inköp för att försäkra dig om att du får bästa pris.

Leave a Reply

mts_best