Världens 5 största byggmaskiner

Lyftkranarna och grävmaskinerna du ser vid en vanlig byggarbetsplats må se imponerande ut, det är trots allt ganska stora maskiner som används vid de flesta byggen. De bleknar dock storleksmässigt i jämförelse med bjässarna vi ska titta på i det här inlägget. Vi använder oss av en relativt bred definition av byggmaskiner som inkluderar olika typer av grävmaskiner och dylikt. De flesta av maskinerna på topp 5-listan över världens största byggmaskiner används vid gruvdrift i länder som Ryssland, Australien och Colombia som är några av världens största kolproducenter.

Du behöver inga enorma maskiner för att arbeta med produkterna som du hittar hos Rörfokus. Rörfokus tillhandahåller ett stort sortiment av produkter inom VVS, badrum och plattsättning. De kan dessutom ta på sig uppdrag för mindre ombyggnationer och annan VVS-service. Kontakta Rörfokus för att se vad de kan bidra med för att ro ditt projekt i land.

1. Bagger 293

Bagger 293 är en enorm skovelhjulsgrävmaskin och förmodligen världens största byggmaskin alla kategorier. Maskinen byggdes av det tyska företaget TAKRAF och används för nuvarande för utgrävningar i en tysk kolgruva. Den är verkligen imponerande stor. Den är 225 meter lång och väger ca 14 200 ton.

2. TBM, ”Big Bertha”

TBM, också kallad ”Big Bertha” är en enorm tunnelborr som mäter dryga 17 meter i diameter. Borren beställdes med det specifika syftet att bygga en tunnel som gick under delar av den amerikanska staden Seattle. Enligt uppgifter är borren för tillfället trasigt och tunnelbygget i och med det avbrutet. Enligt beräkningar kan det ta så lång tid som mellan 2-3 år innan bygget kan komma igång igen.

3. Bucyrys Erie 2570-W Walking Dragline

Erie 2570-W är en så kallad ’släpgrävmaskin’, en grävmaskin som främst används i gruvdrift och vid stora anläggningsarbeten. Vid gruvdrift används de mestadels i kolgruvor, där deras syfte är att få fram kolet så att det kan brytas. Just det här exemplaret kallas för ’Big Kate’ och har varit i bruk sedan 1971. Skopan har en kapacitet på dryga 76 kubikmeter och hela maskinen väger knappa 5000 ton!

4. CAT 6090 Hydraulisk skyffel

Ännu en grävmaskin, den här gången från tillverkaren CAT. Den operativa vikten ligger på 1 080 ton, och maskinen drivs av en motor på 4 500 hästkrafter. Den observante läsaren noterar att det är ett ganska stort hopp mellan de allra största maskinerna ned till denna. Skillnaden i vikt mellan Komatsus maskin och CAT 6090 är trots allt smått osannolika 3920 ton.

5. P&H 4100XPC Electric Rope Shovel

Ännu en maskin från gruvdriftens värld är denna grävmaskin. Den produceras av japanska Komatsu och har en grävskopa som rymmer dryga 63 kubikmeter. Maskinen i sig väger 109 ton och är 14,6 meter hög.

Leave a Reply

mts_best